302019���

Νεότερα δεδομένα στην κολπική αναζωογόνηση

Η θεραπεία με τη συσκευή Laser CO2 για την ανάπλαση του κολπικού βλεννογόνου, λόγω μετεμμηνοπαυσιακής ατροφίας είναι μία πολύ αποτελεσματική νέα μέθοδος για κολπική αναζωογόνηση.
Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πέρα των υπόλοιπων αλλαγών που έχουν να αντιμετωπίσουν, συνήθως εμφανίζουν μια σταδιακή επιδεινούμενη ξηρότητα στο βλεννογόνο του κόλπου που οφείλεται σε ατροφία του κόλπου με συνοδά συμπτώματα δυσφορία, κνησμό, κολπική φλεγμονή, χαλάρωση κόλπου, ακράτεια ούρων, απώλεια σεξουαλικής ζωής.
Η μέχρι τώρα θεραπεία με οιστρογόνα εκτός ότι δεν ενδείκνυται σε όλες τις ασθενείς δεν μπορεί να είναι μέθοδος εκλογής που επαναλαμβάνεται επ΄ αορίστου. Έχει και πρέπει να έχει περιορισμένη στο χρόνο χρήση.
Τα τοπικά σκευάσματα με υαλουρονικό σίγουρα ανακουφίζουν δεν μπορούν όμως να λύσουν το πρόβλημα.
Η καινούργια συσκευή Laser με τον παλμό D-pulse έρχεται να βοηθήσει. Ο παλμός αυτός είναι ειδικά σχεδιασμένος για τον κολπικό βλεννογόνο.
Παρέχει αρχικά ένα υψηλής ισχύς σταθερό τμήμα για ταχεία ανώδυνη απομάκρυνση του ατροφικού βλεννογόνου και σε δεύτερο χρόνο ένα μεταβαλλόμενο τμήμα χαμηλής ισχύς, που αφού έχει απομακρυνθεί η επιφανειακή στιβάδα εισχωρεί στο βλεννογόνο και τον διεγείρει σε βάθος. Αμέσως μετά την 1η συνεδρία η γυναίκα αντιλαμβάνεται την μεγάλη διαφορά.
Η αποκατάσταση της ισορροπίας στον κολπικό βλεννογόνο έχει ως αποτέλεσμα να σταματά ο κνησμός και η δυσφορία αλλά να προστατεύεται έτσι και ο κόλπος από φλεγμονές, μολύνσεις και συχνές ουρολοιμώξεις οι οποίες είναι πιο συχνές στην εμμηνόπαυση λόγω της γειτνίασης της ουρήθρας με τον ατροφικό κόλπο. Το αποτέλεσμα οριστικοποιείται με 3 συνεδρίες (σε διάστημα 30 ημερών η κάθε μία από την άλλη). Η συντήρηση γίνεται με άλλη μία ή δύο συνεδρίες μετά από χρονικό διάστημα το οποίο θα αξιολογήσει κλινικά ο γυναικολόγος.
Η χρήση της συσκευής παλμικού κύματος Laser CO2 αφορά επίσης:
α) ακράτεια ούρων από προσπάθεια (ήπιου ή μέσου βαθμού)
β) γενικευμένη κολπική χαλάρωση
γ) μετά από τοκετό και αφού έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών, επούλωση γενετικής περιοχής και «σύσφιξη» αυτής
δ) θεραπεία σκληρυντικού λειχήνα
ε) αιδοιοδυνία (είναι η κατάσταση που εμφανίζεται άλγος και πόνος ξαφνικά, συνήθως σε νέες γυναίκες, δυσκολεύοντας την σεξουαλική τους ζωή)
ζ) χειρουργικές επεμβάσεις με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα (π.χ. υπερτροφία μικρών χειλεών, διόρθωση ανατομίας γενετικής περιοχής, κονδυλώματα εξωτερικά, κτλ)
Τέλος αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται προετοιμασία, η γυναίκα επιστρέφει αμέσως στην καθημερινότητα της.
Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, είναι αρχικά η αξιολόγηση της αναγκαιότητας της θεραπείας, αλλά και η εφαρμογή της και εκτίμηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας να γίνεται από ιατρό γυναικολόγο που έχει γνώση της περιοχής και των γυναικολογικών προβλημάτων, αλλά έχει εκπαιδευτεί και στην χρήση αυτής της τόσο υποσχόμενης και τεχνολογικά άρτιας συσκευής.